O pôvodné slovenské rozprávky je veľký záujem, aj v Dunajskej Strede

30.09.2012 Dunajská Streda

Dunajská Streda 29. septembra (TASR) - Už na siedmom ročníku sa stretli dnes v klubovni Žitnoostrovského osvetového strediska (ŽOS) v Dunajskej Strede milovníci pôvodnej slovenskej rozprávky na súťaži v prednese rozprávok Zlatá podkova, zlaté pero a zlatý vlas. Informovala TASR riaditeľka ŽOS Jana Svetlovská.

"V úvode podujatia som zdôraznila prítomným potrebu rozprávok a venovala som osobitnú pozornosť aj veľkej osobnosti slovenskej literatúry Pavlovi Emanuelovi Dobšinskému, na počesť ktorého sa súťaž usporadúva," vysvetlila Svetlovská s tým, že do okresného kola sa prihlásili žiaci zo základných škôl Smetanov háj v Dunajskej Strede, M. Bela v Šamoríne a J.A. Komenského z Veľkého Medera.

"Deti si vyberali z bohatej ponuky slovenských spisovateľov a všetky prišli dobre pripravené," zdôraznila. Dodala, že mimoriadnym zážitkom bol prednes Michala Gustafíka z Dunajskej Stredy s rozprávkou Príhody Ťapka a Fúzika, ktorý tlmočil dielo celým telom, prednášal ľahko a veľmi hravo. Rovnako prekvapila porotu a obecenstvo Laura Prokešová zo Šamorína zaradením krátkych spievaných veršov v rozprávke Zlatá páva. Okrem menovaných do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať v Drienčanoch v okrese Rimavská Sobota, postúpila aj Klaudia Kukumbergová z Dunajskej Stredy.

Ako riaditeľka uviedla, aj keď na deti čakala dekorácia zo zlatých vlasov Deda Vševeda, zlatá podkova Slncového koňa a aj zlaté pero z Vtáka ohniváka, nie o týchto pokladoch bola reč. "Pokladom každého národa je ľudová slovesnosť, jazyk a hlavne rozprávky. Najväčším pokladom boli všetky deti a ich učitelia. ktorí si aj v dnešnej urýchlenej dobe našli čas a venovali sa príprave na súťaž. Je to záruka, že sa vo veľkom svete možno nestratíme," konštatovala.
 

Vyberte región